3e graad Bedrijfsorganisatie (5e jaar)

Jouw talenten en interesses

  • Wil je begrijpen hoe een onderneming er van binnen écht uitziet?
  • Ben je graag bezig met cijfers, centen en boekhouding?
  • Wil je ook weten waarom mensen zó belangrijk zijn in een bedrijf?
  • Ga je graag praktisch aan de slag met je talen?
  • Heb je zin om de leerstof ook te gaan ontdekken in de praktijk (via “werkplekleren”)?
  • Wil je graag ooit een eigen onderneming opstarten?

… dan is de studierichting BEDRIJFSORGANISATIE zeker iets voor jou !

Leren is uitdagend

De studierichting BEDRIJFSORGANISATIE is een theoretisch-praktische studierichting, waar de nadruk ligt op een stevige algemene vorming, een flinke portie talen en een bedrijfsgerichte vorming.

Tijdens de lessen bedrijfsorganisatie werken we rond inzichten uit de algemene economie (micro-economie, macro-economie, duurzame economische ontwikkeling, …) alsook bedrijfswetenschappen (doelstellingen en werking van een onderneming, de essentie van duurzaam ondernemen, marketing en employer branding, de goederen- en informatiestroom,…)

Daarnaast ligt de nadruk op een verdieping van zowel de “hardere aspecten” van een onderneming (boekhouding), als de “softere aspecten” (human resources), waarbij de connectie met het ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) steeds een belangrijke rol krijgt.

In de lessen boekhouden en financieel beheer werken we onder andere op alle vormen van boeking, registratie, controle en ondersteuning. We gaan uitgebreid in op de analyse van de jaarrekening, kostprijsberekening, het voorbereiden van fiscale aangiftes en het beheer van klantendossiers.

De leerstof rond human resources of personeelsbeheer behandelt de volledige personeelsstroom van een onderneming. We gaan dieper in op werving en selectie, de opvolging van personeelsdossiers, loonberekening en sociale wetgeving.

Er is een gevarieerd aanbod aan werkvormen in de lessen bedrijfsorganisatie, waarbij we heel wat bruggen bouwen naar de echte bedrijfswereld. Aan de hand van werkplekleren brengen we niet alleen de businessrealiteit binnen in de klas, maar laten we jullie evenzeer de leerstof ontdekken en toepassen. Hierbij ligt de focus niet alleen op kennis en vaardigheden, maar ook op het verwerven van de juiste werkattitudes.

Jouw toekomst

De studierichting BEDRIJFSORGANISATIE heeft een dubbele finaliteit, wat betekent dat je na afstuderen de volgende stappen kan zetten:

Ofwel ga je direct aan de slag op de arbeidsmarkt (als boekhoudkundig assistent, als human resources assistent, als junior accountant,…)

Ofwel ga je verder studeren in het hoger onderwijs:

  • Graduaatsopleiding (2 jaar): Accounting Administration, HR support,…
  • Bacheloropleiding (3 jaar): Bedrijfsmanagement (afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit), Organisatie & Management (afstudeerrichting Human Resources)