De richting Applicatie- en Databeheer in de kijker. De getuigenis van Mauro

02 mei

[img id=1309 size=small alt="" title=""]Events/2023-2024/mauro.png[/img]

Je hoort het vaak, ouders die boos worden op hun kind dat te lang achter de laptop of computer blijft. Vermoedelijk is hij of zij aan het gamen. Maar wat als hij samen met anderen een script aan het schrijven is met Python, of een database aan het programmeren is in MySQL?

Is dit Chinees voor u? Alvast niet voor de leerlingen van het 6e jaar Applicatie- en Databeheer op Visitatie. Op twee jaar tijd krijgen ze een grondige basiskennis van netwerkservers en software, wat een sterke basis vormt voor verdere studies in ICT (Informatie- en Communicatietechnologie). Applicatie- en Databeheer legt de nadruk op zowel theoretische als praktische kennis, onder meer dankzij een stage in een echt bedrijf in het laatste jaar.

“De stage is een extra bevestiging”, vertelt Mauro, leerling van het 6e jaar in deze richting. Op zijn stage kreeg hij een concreet project voorgelegd van een groot IT-bedrijf. Het werd een hele uitdaging, waarin hij creatief naar oplossingen moest zoeken. Het was niet alleen inhoudelijk interessant en leerrijk, daarnaast gaf het hem een realistisch beeld van hoe het is om voor een echt bedrijf te werken.

De ervaring bevestigde Mauro in zijn ambitie, die jaren geleden reeds deze richting uitging. Op zijn lentefeest kreeg hij een Nintendo cadeau, die hij meteen helemaal ontleedde om te achterhalen hoe het precies werkte. Niet veel later bouwde hij al zijn eigen computer! Het omgaan met technologie zit duidelijk in zijn bloed.

In de richting Applicatie- en Databeheer op Visitatie vond hij de juiste balans tussen theorie en praktijk. Hij blijft er evenwel alert voor nieuwe ontwikkelingen. In zijn programmeren laat hij zich nu assisteren door ChatGPT. “Een waardevolle hulp,” vertelt hij, “maar het blijft de taak van een programmeur om het uiteindelijke doel voor ogen te houden.”

In zijn laatste jaar bij Visitatie blikt hij enthousiast vooruit. Vast staat dat hij verder zal studeren in communicatiewetenschappen, al is het aanbod nog zeer ruim. Evengoed kijkt hij dankbaar terug op wat hij reeds leerde op school. “Het was precies de juiste balans tussen wat ik aankan in combinatie met nieuwe uitdagingen”, aldus Mauro. “ Mijn leraar past de leerstof hier perfect op aan, waardoor de lesuren van dit vak telkens mijn leukste momenten waren op deze school.”

 

Meer informatie over Informaticabeheer (6e jaar)