Primeur: heel binnenkort een levensreddende hartstarter (AED) aan onze schoolmuur

01 juni

Als school vinden we het belangrijk om leerlingen en personeel de nodige kennis en vaardigheden van medische eerste hulp aan te reiken. Zowel binnen de school, de vrijetijd als het privéleven zijn er soms situaties waarin snél eerste hulp bieden van levensbelang is. Daarom willen we onze leerlingen en personeelsleden via lessen, projecten en interne opleidingen hierin vaardig maken.

Ook info over reanimatie en defibrillatie komt daarbij aan bod. Als men bij een harststilstand binnen de 3 tot 5 minuten de reanimatie in combinatie met een AED (Automatisch Externe Defibrillator) of hartstarter opstart, verhoogt dat de overlevingskansen van het slachtoffer met 60 tot 70 %. Als school zetten we dan ook graag in op deze opleidingen in het kader van Hartveilige School
(Rode Kruis Vlaanderen).

De vzw Heartsaver plaatst in samenwerking met Visitatie een hartstarter of AED aan de buitenkant van onze school. Zo is deze in geval van nood voor iedereen 24/7 beschikbaar. Een AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Iedereen mag dit toestel gebruiken.

Deze vzw wil trouwens meer dan 10 000 extra hartstarters installeren die non-stop toegankelijk zijn voor het publiek. Het wil voor de installatie van deze toestellen daarvoor samenwerken met gemeenten, scholen, sportfederaties, apotheken en bedrijven.

Dankzij dit fundraising initiatief wordt ook onze schoolomgeving hartveilig. We vinden het immers belangrijk dat iedereen in onze buurt dit toestel kan gebruiken: buren, jeugd- en culturele verenigingen, (avond)scholen, gebruikers van onze gebouwen, omliggende winkels … Kortom, voor elke mens in nood. We spelen hierin graag een voortrekkersrol: dit is dan ook het eerste AED‑toestel voor de wijde omgeving van onze school. 

Visitatie is trots dat het mee instapt in dit levensbelangrijke project en kijkt ernaar uit om binnenkort de AED aan onze schoolmuur te onthullen. We bedanken de vzw Heartsaver graag voor het opstarten en opvolgen van deze fundraising. 

Meer informatie over