En wat na het secundair?

17 januari

Bij het begin van het tweede semester zetten we volop in op studiekeuzebegeleiding van onze laatstejaarsleerlingen. Via infosessies, gesprekken en coaching proberen wij onze leerlingen wegwijs te maken in het aanbod van het hoger onderwijs.

Op donderdag 17 januari organiseerden wij een infoavond rond verder studeren. Onze leerlingen kregen een overzicht van alle mogelijkheden en vooral van de verschillende soorten opleidingen.

De dag erna bezochten we SID-in (Studie-InformatieDagen), een beurs in Flanders Expo. Daar konden onze leerlingen kennismaken met alle opleidingen, hogescholen, het leger, de politie, de VDAB … Ze kregen ruimschoots de tijd om in gesprek te gaan met lectoren, docenten en leerkrachten. Op zaterdag gingen enkele leerlingen terug met hun ouders om samen inlichtingen in te winnen over hun favoriete opleiding.

De leerlingen van 6ACI en 6IT kregen bovendien nog het aanbod om kennis te maken met enkele specifieke studierichtingen in het hoger onderwijs. Zo gingen ze hun licht opsteken op de technologiecampus Odisee te Gent. Na een algemene uitleg over de studierichtingen konden ze elk kiezen uit verschillende workshops. Zo leerden ze een android‑app maken, in een smart‑home commando’s geven aan Google Home en Alexa‑systemen en konden ze kennismaken met de technieken die hackers gebruiken. Ook na het middagmaal in het studentenrestaurant konden ze opnieuw een workshop volgen zodat iedereen er twee kon meepikken.

Dinsdag 15 januari waren deze leerlingen te gast bij Howest te Kortrijk. Ze maakten er kennis met een aantal inhouden van de richting Multimedia en Communicatietechnologie. Ze schreven een code die werd uitgevoerd op een Raspberry Pi communicatiemodule en konden die code ook vanuit de cloud aanspreken. Verder experimenteerden ze met de mogelijkheden van Augmented Reality. Een heel leerrijke dag voor de leerlingen van 6ACI en 6IT die hierdoor alweer een stuk beter weten hoe studeren aan de hogeschool eraan toe gaat.