4 tso op culturele driedaagse naar Normandië

09 mei

Naar goede traditie trokken de leerlingen van 4 tso ook dit jaar weer naar Normandië: een Franse regio doordrongen van geschiedenis, cultuur en gastronomie. Deze driedaagse studiereis stond dan ook in het teken van deze thema’s. Zo startten ze hun trip in het wondermooie kuststadje Etretat waar ze aan de hand van een stadsspel zowel Etretat als de krijtrotsen – ‘les falaises’- ontdekten. Daarna gingen ze de gastronomische toer op in het gloednieuwe bezoekerscentrum ‘Calvados Experience’. Daar maakten ze een fascinerende reis doorheen de geschiedenis van Normandië en leerden ze ook het productieproces van de geestrijke calvados kennen.

De tweede dag stond volledig in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Eerst kregen de leerlingen een rondleiding in le Mémorial de Caen zodat ze een beter zicht kregen op alle gebeurtenissen tijdens WOII. Op het einde van het bezoek bekeken ze nog een film die focuste op de landing in Normandië. Vooraleer ze naar de Amerikaanse begraafplaats trokken in Omaha Beach, genoten ze op de zonovergoten weide naast het herdenkingsmuseum nog van een ontspannende en overheerlijke Franse picknick.

De derde dag bezochten ze Le Mont Saint-Michel en zijn indrukwekkende abdij: na de Eiffeltoren de meest bezochte bezienswaardigheid in Frankrijk. Na een uitgebreide verkenning van dit eilandje keerden ze huiswaarts. Onderweg stopten ze nog even in Honfleur en namen ze zo op gepaste wijze afscheid van Normandië. Op naar volgend jaar!

Meer informatie over