Leerlingen ‘jeunden zich’ met een taalquiz

06 november

Oktober is sowieso de maand waarin de Nederlandse taal jaarlijks in de kijker staat. Eind oktober focusten de media zich op de kracht van sappige dialectwoorden. N.a.v. een gezamenlijk initiatief van De Standaard en het Radio 1-programma Hautekiet verkozen een slordige 16 000 Vlamingen het West-Vlaamse ‘zich jeunen’ (‘zich amuseren’) tot dialectparel van Vlaanderen.

Maar ook begin oktober was er wat rond taal te doen, want van 7 tot en met 14 oktober liep de week van het Nederlands. De leraren Nederlands grepen dit aan om hun vak heel even op een piëdestal te plaatsen.

Leerlingen namen per graad deel aan een quiz bestaande uit 15 vragen.  Een greep uit de gestelde vragen (de antwoorden vindt u helemaal onderaan in het artikel*):

(1) Met welke letter beginnen de meeste woorden in het Nederlands: b, s of v?
(2) In de rangorde van de talen van de Europese Unie (d.w.z. op basis van het aantal moedertaalsprekers) komt het Nederlands op de 8e, 12e, 15e plaats?
(3) ‘Lepel’, ‘redder’ en ‘meetsysteem’ zijn speciale woorden: je kunt ze evengoed van achteren naar voren lezen. Alle drie de woorden zijn een pangram, palindroom of isogram?

Volgende leerlingen behaalden binnen hun graad de hoogste score:

1e graad: Anita Vukaj (2AaMW),
2e graad: Luca De Meyer (4OIb),
3e graad met een ex aequo: Salif Ly (6MOa), Naomi Coene (6ObK), Hicham Bouhtal (6OaL) en Sarina Geirnaert (7BS). Een onschuldige hand duidde Sarina Geirnaert aan als prijswinnaar.

Elk van hen kreeg een Kinepolisvoucher uit handen van de directie. Proficiat aan de winnaars!

(*Correcte antwoorden quizvragen: (1) s, (2) 8e, (3) panlindroom.)

Meer informatie over