VRT viert 60 jaar Verdrag van Rome

12 mei

Naar aanleiding van 60 jaar Verdrag van Rome - het eigenlijke startschot van de Europese Unie - maakte de VRT-nieuwsdienst op zaterdag 25 maart twee speciale live-uitzendingen vanuit het Europees Parlement te Brussel. Via Radio 1 kon men van 8.00 tot 10.00 uur luisteren naar het programma Bonus, waarbij het aanwezige publiek en de luisteraars vragen konden stellen aan diverse Europa-kenners. Later die voormiddag verzorgde Tv één een feestuitzending van Villa Politica: ‘Villa Europa’. Herman Van Rompuy was één van de gasten.

Deze uitzendingen kaderden ook binnen een groter geheel – ‘Europa nu of nooit’ - dat de VRT- nieuwsdienst even daarvoor had gelanceerd. Een initiatief waarbij ook de videowedstrijd ‘Win Herman’ voor de 3e graad secundair onderwijs in Vlaanderen werd geïntegreerd. Klassen 6MO en 5MOa namen samen de uitdaging aan om een videoclip in elkaar te steken, en konden de VRT met hun enthousiasme en creativiteit overtuigen. Maar Herman Van Rompuy kwam niet naar Visitatie, Visitatie ging naar Herman Van Rompuy. Op uitnodiging van de VRT-nieuwsdienst kon een delegatie 3e graad MO de uitzendingen in het Europees Parlement bijwonen op zaterdag 25 maart.

Chiara en Isaline konden tijdens de live Bonus-uitzending een aantal vragen stellen aan Herman Van Rompuy. Normaal gebeurt een Villa Politica-uitzending zonder publiek, maar voor één keer zette de productieleiding van het programma graag een aantal stoelen bij op de set zodat we alles live konden meemaken. Tussen de 2 uitzendingen door maakte de heer Van Rompuy achter de schermen ook wat tijd vrij voor onze delegatie. In een informeel gesprek konden onze leerlingen hem heel wat vragen stellen. Op het einde van de ontmoeting overhandigden de leerlingen hem een fotokader met twee haiku’s.

Krachtig Europa

Eenheid in diversiteit

Vrede en welvaart

Divers Europa

Samenleven met elkaar

Kiezen voor elkaar


Een haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in 3 regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel opnieuw 5 lettergrepen telt. De gewezen voorzitter van de Europese Raad staat bekend als een groot liefhebber van het literaire genre.

Weblink uitzending Villa Politica Europa: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/villapolitica/2.49188

Weblink fotomontage bezoek 25 maart inclusief geluidsopname radioprogramma Bonus: https://youtu.be/D7ilp7VPr3w

Weblink afgifte fotokader: https://youtu.be/nwS_WA2RqKI

Weblink European Citizen Popsong: https://www.youtube.com/watch?v=OKfeCKOA3BE

Meer informatie over Handel (6e jaar)