SOMER, een hartverwarmende film

31 januari

 In hartje winter naar een SOMERse feelgoodfilm kijken: dat deden tal van klassen op dinsdag 31 januari en donderdag 2 februari in cinema Sphinx. Voor één luttele euro kregen onze leerlingen onverwacht de kans om de eerste langspeelfilm van de sociaalartistieke organisatie Victoria Deluxe mee te pikken: ‘SOMER’.


Hoewel er van een netjes uitgewerkte verhaallijn geen sprake was, concentreerde de plot zich rond een groep mensen die met vakantie zijn aan onze Belgische kust, en er rust of vertier proberen te vinden op camping SOMER.

We zagen er een caleidoscoop aan mensen van uiteenlopende pluimage, met diverse achtergronden en met verschillende religies. Elk met hun eigen kleine of grote onhebbelijkheden én besognes. Van de ongeveer 25 acteurs was er maar één beroeps bij: Marijke Pinoy. Alle anderen waren niet-professionelen. Het project bestond erin dat ze één zomer lang (in 2015) vanuit improvisatie en overleg samen het scenario uitwerkten. De regisseur, Dominique Willaert, stroomlijnde het geheel. En wij zagen … dat het goed was.

Van beginscène tot eindgeneriek was de film doorspekt met humor. Aan de lachsalvo’s te horen kon het jonge kijkpubliek de woord- en situatiehumor best pruimen. Sommige scènes waren herkenbaar en de sappig-Gentse tongval van enkele acteurs bezorgde heel wat kijkers een ‘thuis’gevoel.

Uiteindelijk was de filmboodschap poepsimpel: wanneer mensen samenleven, zijn wrijvingen of onderhuidse spanningen normaal. Maar als we allemaal moeite doen om ons eventjes in te leven in de ander, merken we dat we eigenlijk allemaal dezelfden zijn. En dan maakt het aanvankelijke onbegrip al snel plaats voor waardering en sympathie. Van een warme film gesproken …

Enkele leerlingenreacties:

‘Normaal vind ik Vlaamse films niet zo leuk, maar deze film vond ik echt leuk omdat hij vol comedy zit. De ‘moslimgroep’ vond ik het grappigst omdat ze FUN uitstralen.’ – Nathan Droessaert (5IT)

‘Ik vond de film interessant en boeiend. Leuke personages, een mooi beeld van mensen met een andere origine die samen kunnen leven. Maar ik vond dat het einde van de film op een andere manier kon.’  - Aleyna Candan (6ACI)

‘Ondanks de aparte stijl van de film vond ik het wel amusant, en de moraal van het verhaal was vrij duidelijk. Ik moet wel zeggen dat ik geen fan ben van Nederlandstalige films, maar ondanks dat heb ik wel van de film genoten.’ - Sam Schynkels (5IT) 

‘Ik vond ‘SOMER’ een mooie film maar ik vond niet echt de rode draad van de film. Het leek alsof het verhaal niet echt een nut had. Dat nam niet weg dat het wel een zeer mooie film was!’ – Robbe Raman (5ACI)

‘Er waren personages van verschillende achtergronden en nationaliteiten. Zo hebben we nog eens gezien dat iedereen broers en zusters met elkaar kunnen zijn, want op  het einde werden ze allemaal bevriend en dat was wel het belangrijkste aan de film, denk ik.’ - Ibrahim Altintas (6ACI)

Meer informatie over