Met een sm:-)le op je gedicht

26 januari

Onder deze slogan trapten we op donderdag 26 januari Gedichtendag af: dé jaarlijkse hoogdag voor elke leraar Nederlands. In 2017 staan gedichten in de kijker ‘die op de lachspieren werken’. Mooi meegenomen, want dit thema veegt meteen het idee van tafel dat poëzie alleen serieus of saai kan zijn. Niets is minder waar.

Dat ondervonden intussen ook alle leerlingen op onze school die samen met hun leraren door de gangen slenterden en een gedichtenparcours volgden. Meer dan 40 gedichten met bijbehorende visuele ondersteuningen hingen verspreid op aan klasdeuren of –vensters. Al lezend nam elke leerling deel aan een wedstrijd waarbij per graad intussen één winnaar uit de bus kwam.

De wedstrijdformule was supereenvoudig: in elk gedicht ontbrak 1 woord. Onderaan elk genummerd gedicht kregen de leerlingen de keuzemogelijkheid uit 3 alternatieven. Hun voorkeur voor een bepaald woord duidden ze aan op een wedstrijdformulier.


De zoektocht naar de correcte antwoorden lokte heel wat reacties los. Sommige leerlingen gingen inhoudelijk met elkaar in debat, analyseerden rijmschema’s of speurden naar achtergebleven lidwoorden om zo het correcte alternatief te vinden. Sommigen leerden en passant nieuwe woorden bij zoals: cesuur, joekel of knoert. Nog anderen lazen versregels hardop voor in de hoop zo de juiste keuze te maken. Bij uitzondering waren er nog de besluitelozen die aftelversjes als iene miene mutte afdreunden en zo lukraak een antwoord omcirkelden. 

Naast en tussen de versregels kribbelden grapjassen hun naam, losse flodders commentaar of haastige illustraties. Niet erg, wánt het bewijs dat ze wel degelijk de gedichten lazen …

Intussen zijn de winnaars van de wedstrijd bekend:

·                uit de eerste graad: Koen Boelens uit 2Aa,

·                uit de tweede graad: Liridona Brahaj uit 4OIa

·                uit de derde graad: Bukurije Kanaci uit 6MO .

Elk van hen wint een filmdoosje ter waarde van 16 euro. Het gaat om een Kinepolis-ticket met een voucher voor een drankje en een versnapering. Van harte proficiat aan de winnaars!

Meer informatie over