5MOa - op zoek naar de roots van de Vlaamse ondernemer

19 januari

Wegens groot succes werd de tentoonstelling ‘Voor God & Geld’ in het Caermersklooster te Gent verlengd tot 22 januari 2017. De leerlingen van 5MOa profiteerden hiervan op de valreep, en trokken op donderdagmiddag 19 januari richting Patershol. De hele namiddag waren ze intensief bezig met het zo goed mogelijk oplossen van een uitgebreide vragenlijst aan de hand van een informatiebundel en een audiogids. Ze kregen daarbij af en toe ook wel wat hulp van de aanwezige gidsen. 
 
De tentoongestelde schilderijen en voorwerpen komen uit verschillende Belgische musea en privécollecties en vertellen een verhaal over God, geld en vooral over de nieuwe/ondernemende mens die ontstond in de middeleeuwen. Die was zelfbewust, liet zich niet leiden door God of bazen, maar zette de wereld naar zijn hand en speelde een belangrijke rol in de maatschappij. Die nieuwe mens leeft ook vandaag in ieder van ons verder. De middeleeuwse burger uit de bloeiende steden van de Zuidelijke Nederlanden ligt dus aan de basis van de hedendaagse westerse maatschappij. 
 
Vooraf werd in een les bedrijfseconomie het volledige verhaal van deze tentoonstelling toegelicht. Ook bekeken de leerlingen het introductiefilmpje met de organisatoren van deze tentoonstelling. Ter plaatse lag de nadruk vooral op het opzoeken en verwerken van informatie, waarbij teamwork (3 leerlingen per groep) een belangrijke sleutel tot succes was bij het vinden van de correcte gegevens.
 

Meer informatie over Handel (6e jaar)