6MO - reporters van de democratie

12 januari

Op donderdag 12 januari 2017 trokken de leerlingen van 6MO met de trein naar Brussel om er de workshop ‘reporters van de democratie’ te volgen. Edubel - de educatieve dienst van het BELvue museum - organiseerde deze workshop, waarbij de leerlingen in 4 groepjes een videoreportage over het federaal parlement mochten maken. In de voormiddag schreven ze 
4 draaiboeken uit, op basis van achtergrondinformatie waarmee ze vooraf in de lessen bedrijfseconomie hadden kennisgemaakt: België en de Europese  Unie, de weg van de wet, waarvoor dient het parlement, en parlementslid - een job als een ander. Over de middag interviewden ze sp.a-kamerlid Fatma Pehlivan in het halfrond van de Kamer. Mevrouw Pehlivan is ook gemeenteraadslid in Gent. 
 
Als reporter voor één dag maakten de leerlingen kennis met de realiteit van het parlementaire werk. Na een korte middagpauze was het de bedoeling dat de verschillende opnames in de gebouwen van BELvue gemonteerd zouden worden tot 4 korte videoreportages. Maar op donderdagnamiddag is er telkens een plenaire vergadering (vragenronde) in de Kamer, en de leerlingen grepen de kans om dit eens live mee te maken. Ook onze gids/begeleider in het parlement was heel flexibel, en was bereid om hen extra rond te leiden in enkele andere zalen van het federaal parlement, inclusief het halfrond van de Senaat. Ook dit aanbod sloegen de leerlingen niet af. De montage van de reportages zouden ze dan wel later op school uitvoeren.
 

Meer informatie over Handel (6e jaar)