‘Voor God & Geld’ in Caermersklooster Gent - 6MO

19 december

In het kader van een vakoverschrijdend initiatief - bedrijfseconomie, geschiedenis en godsdienst - trokken de leerlingen van 6 Marketing en Ondernemen (6MO) op dinsdagnamiddag 29 november 2016 naar het Caermersklooster. Dit museum bevindt zich in de wijk Patershol in Gent. Tot 22 januari 2017 loopt er de tentoonstelling ‘Voor God & Geld’, een initiatief van de Provincie Oost-Vlaanderen in samenwerking met Vlaams ondernemer en kunstverzamelaar Fernand Huts (voorzitter Katoen Natie NV) en curator Katharina Van Cauteren. Samen besloten zij het ‘Silicon Valley’ van de Zuidelijke Nederlanden in de vijftiende en zestiende eeuw via een tentoonstelling te laten herleven.

Een unieke samenstelling van meesterwerken nam onze leerlingen mee op sleeptouw doorheen de gouden tijd van de Zuidelijke Nederlanden. Die tijd wordt vanuit diverse perspectieven belicht, maar focust voornamelijk op ondernemerschap en innovatie. Ook de rol van religie  - moraal, zonde, conflicten - in het leven van de middeleeuwer is belangrijk in deze context. Als bezoekers zagen zij voornamelijk schilderijen die een verhaal vertellen. Daarnaast konden ze ook diverse kunst- en gebruiksvoorwerpen bewonderen.

Verder kregen de leerlingen per twee nog een opdracht: ‘Probeer bij je bezoek aan deze tentoonstelling een antwoord te vinden op de 60 vraagjes die je van je coach voorgeschoteld krijgt.’ Gewapend met een uitgebreide informatiebundel en een audiogids konden de leerlingen de hele namiddag aan de slag. Op die manier ontdekten ze de realisaties uit het verleden, en kregen ze inzicht in de impact ervan op onze tijd.

Meer informatie over Handel (6e jaar)