1A verkennen verschillende religies

28 april

Om de wereldgodsdiensten wat meer van dichtbij te bestuderen, brachten op donderdag 28 april  1Aa en 1Ab een bezoek aan een moskee en een kerk. Op beide plaatsen kregen ze een rondleiding, waarbij ze ruim de kans kregen vragen te stellen. En dat deden ze, met een spervuur aan vragen tot gevolg …

In de Tevhid-moskee aan de Francis Ferrerlaan mocht Ömercan uit 1Aa demonstreren waar en hoe de imam voorbidt. In de kerk van Mariakerke wees Yarne uit 1Ab de plaats aan waar hij het jaar voordien zijn Plechtige Communie had gedaan. Maar los van enkele uiterlijke verschillen zoals bidden op een tapijt of bidden op een stoel, merkten de leerlingen veeleer gelijkenissen dan verschillen tussen beide religies op. De gewaden van de priester lijken vormelijk sterk op die van de imam. Het wasritueel vóór het moslimgebed herinnert aan het deppen van de vingers in het wijwatervat bij de christenen, of aan het doopsel bij pasgeborenen. De oproep van de muezzin en het klokkengelui in de kerktoren beogen hetzelfde doel: de gelovigen oproepen tot gebed. De preekstoel in de kerk heeft veel weg van de mirhab van waaruit de imam de gelovigen toespreekt. En de kraaltjes van een tasbih lijken – behalve in getal – wonderwel op die van een paternoster.

Kortom, vertrekkende vanuit rituelen merkten de leerlingen fijntjes op wat de Chinese wijsgeer Confucius lang geleden al concludeerde: ‘In se zijn alle mensen hetzelfde. Het zijn slechts hun gebruiken die verschillen.’ Enkel wie boven dié verschillen kan uitstijgen en veeleer overeenkomsten dan diepe afgronden ziet, heeft potentieel om oprechte empathie te voelen met zijn medemens.

Meer informatie over 1A