Geheimen encryptie ontsluierd

13 april

Net vóór de paasvakantie ontraadselden de laatstejaarsleerlingen van Boekhouden-informatica en Informaticabeheer de geheimen van encryptie tijdens een driedaags project. Voor een goed begrip: encryptie betekent het coderen van gegevens zodat (gevoelige) informatie op een veilige manier kan worden verzonden.

Nadat de leerlingen de film ‘The Imitation Game’ zagen, gingen ze - voor de vakken geschiedenis en godsdienst - op onderzoek uit. De verschillende thema's die in de film aan bod kwamen (zoals vrouwenemancipatie, oorlogshelden ...) diepten ze in groepjes verder uit. Nadien presenteerden ze aan de hand van een PowerPointpresentatie hun bevindingen aan elkaar.

De volgende dag kregen ze in de voormiddag les van Ivo De Pauw, een Howest-docent uit de studierichting ‘New Media and Communication Technology’. Tijdens deze workshop maakte hij  onze leerlingen wegwijs in de wiskundige geheimen van encryptie, waarbij ze intussen ook ontdekten dat wiskunde aan de hogeschool er toch net iets anders uitziet dan datzelfde vak in het secundair onderwijs.

Het project werd afgesloten met enkele programmeertoepassingen. De IT'ers van de toekomst werkten daarbij enkele leuke encryptieprogramma's uit.