Becomo en lesmarathon stad Gent

23 mei

In september 2015 legde de VN (Verenigde Naties) 17 nieuwe doelstellingen vast voor een duurzame ontwikkeling van de wereld tot 2030. Deze Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) moeten de mensheid bevrijden van armoede en onze planeet opnieuw duurzamer maken. Drie aspecten zijn hierbij onlosmakelijk met elkaar verbonden: het economische, het sociale en het ecologische.

De stad Gent is één van de 8 Belgische organisaties die deze doelstellingen bij een zo breed mogelijk publiek bekend wil maken. Daarom daagt Gent in de loop van dit jaar 5 Belgische steden uit met een opdracht die gelinkt is aan de SDG’s. In het kader van de 4e SDG-doelstelling die focust op kwaliteitsvol onderwijs en levenslang leren gaat Gent in duel met Luik voor de titel van ‘wijste onderwijsstad’. Op dinsdag 16 mei braken de Gentse klassen buiten de schoolmuren. Leerlingen van het lager en het secundair onderwijs konden die dag op zoveel mogelijk verrassende locaties in de stad les volgen én er les krijgen van een inspirerende leerkracht-voor-één-dag.

Ook de klassen 5MOa en 6MO uit onze school deden mee aan deze buitenschoolse lesmarathon. De leerlingen van 6MO werden om 9.00 uur verwacht in de KBC-toren te Sint-Denijs-Westrem. Deze ‘Arteveldetoren’ is met zijn 118,5 meter meteen het hoogste gebouw van Gent en het hoogste kantoorgebouw van het Vlaamse Gewest. Op de 22e verdieping kregen de leerlingen praktische info over betalen, sparen, beleggen en lenen. Mevrouw Maartje Braeckman entertainde gedurende anderhalf uur op een interactieve manier de hele klas.

De Ghelamco Arena vormde vanaf 11.00 uur het decor voor de leerlingen van 5MOa. Ze kregen er in het MeetDistrict - het bedrijvencentrum binnen het voetbalstadion - een workshop over innovatie. De heer Frederik Simoen, bootcamp director bij de firma Nexxworks, beantwoordde alle vragen hierover. Ook een rondleiding doorheen de ‘thuishaven’ van voetbalclub AA Gent maakte deel uit van deze workshop.

In de namiddag trokken de leerlingen van klas 6MO naar de Mediacampus GDM (Arteveldehogeschool) te Mariakerke. Daar maakten ze kennis met het 3D-printen. Aan de hand van toepassingen toonde de heer Tom Neuttiens het gebruik van deze techniek aan. Inspiratie genoeg voor de leerlingen om daarna zelf aan de slag te gaan en met een zelf geprinte gadget huiswaarts te keren.

Meer informatie over Handel (6e jaar)